Notícies:Redteval

Divalterra col·labora en un projecte de CEEI i IVACE per a dinamitzar el teixit empresarial de les zones d'interior

09 sep 2020
El diputat Ramiro Rivera participa en la clausura del grup de treball, que ha comptat també amb la participació d'agents vinculats al desenvolupament econòmic de l'interior de la província

Ramiro Rivera, diputat provincial de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació, ha participat aquest matí en la jornada telemàtica de clausura del segon grup de treball del programa d'Identificació de Necessitats Territorials i Empresarials, coordinat pel Centre Europeu d'Empreses Innovadores (CEEI) de València i finançat per la Generalitat Valenciana a través de l'IVACE.

El diputat, que també presidix el Consell d'Administració de Divalterra, ha destacat la participació de l'empresa pública de la Diputació en aquest projecte a través del Servici de Desenvolupament Local, junt amb els agents socioeconòmics de les comarques d'interior del territori valencià, per ser les més exposades als riscos de la despoblació.

Així mateix, Rivera ha explicat que des de la seua àrea de la Diputació, s'estan desenvolupant una sèrie de plans integrals de desenvolupament que incidixen també en les comarques d'interior, el projecte pilot dels quals es desenvolupa al Racó d'Ademuz.

En la reunió d'aquest matí han estat presents també Jesús Casanova, director de CEEI València, i Ricard Calvo, director del GRIDET (Grup d'Investigació en Desenvolupament Territorial) de la Universitat de València.

Reunions durant el mes de juliol

L’equip de treball ha estat format per entitats territorials de les comarques del nord-oest de la província de València: Camp de Túria, els Serrans, Racó d'Ademuz, la Plana d'Utiel i la Vall d’Ayora, que, junt amb el CEEI i Divalterra, han celebrat diferents sessions online durant el mes de juliol.

Els agents implicats en el desenvolupament socioeconòmic de les comarques analitzades en aquesta iniciativa han plantejat diversos reptes i línies de treball a impulsar en les seues accions de futur, entre les quals destaquen el foment de l'economia circular, la creació d'una marca de qualitat diferenciada per als productes agraris artesans i els establiments turístics, o l'impuls del comerç de proximitat.

A més d'aquestes oportunitats, s'han identificat altres àrees de treball, com per exemple la millora de les infraestructures tecnològiques rurals per a impulsar el teletreball, atraure activitats professionals i afavorir l'augment de la població; i promoure l'economia col·laborativa.

D'altra banda, s'aposta per recuperar el valor del rural com a espai segur on fomentar el turisme a partir de recursos del territori, com ara l’enoturisme, la naturalesa, la cultura, el patrimoni i la salut (balnearis).

En aquestes trobades telemàtiques ha participat el cap del Servici de Desenvolupament Local de Divalterra, Fidel Garcia, que ha posat en valor el paper de les Agències de Desenvolupament Local (ADL) en aquesta mena de processos de detecció de necessitats i oportunitats dels territoris, per comptar amb personal tècnic que coneix profundament els seus municipis.

En eixe sentit, Divalterra coordina una xarxa d'ADL que agrupa a més de 160 entitats locals i supramunicipals que donen servici a empreses i persones emprenedores de 246 municipis de la província, oferint a les agències locals informació especialitzada, intercanvi d'experiències, accés gratuït a eines informàtiques de gestió i plans de formació específics per al col·lectiu d'ADL